Как да балансираме пералнята

Случвало ли ви се е пералнята да започне да се клати и да издава шумове? Научете как да я балансирате.
Случвало ли ви се е пералнята да започне да се клати и да издава шумове? Научете как да я балансирате.

Случвало ли ви се е, когато включите пералнята, тя да започне да хлопа и да подскача? В такъв случай не е задължително проблемът да е технически и да е в самата машина. Може да се окаже, че не сте балансирали правилно натоварването или просто сте сложили машината на неравна повърхност на пода.

Първо се уверете, че това което перете не поражда дисбаланса. Модерните перални мерят тежестта на прането и сами регулират оборотите за да има баланс. За да разпределят правилно теглото в барабана, съвременните уреди понякога въртят прането в едната и в другата посока, докато настъпи балансираност. В някои случаи, предвид тежестта на дрехите, които са вътре, пералнята започва да се клати. За да се избегнат подобни ситуации, производителите съветват да се перат заедно по-големи и по-малки дрехи. Така пералнята може да нагласи прането да е балансирано.

Ако въпреки това се окаже, че проблема не идва от там, трябва да проверите дали пералнята е равномерно разположена и дали всяко краче на машината е стъпило на пода. Ако единият ъгъл на машината не е равен на останалите, тогава тя ще се движи. Всичко това може да бъде поправено с малко отделено време и гаечен ключ.

С помощта на ключа разхлабете контрагайката, от страната, която не е равна с останалите. Навийте или развийте крачето, така че да се изравни положението на пералнята. Направете корекции и в другите крачетата на пералнята ако е нужно. Когато нагласите баланса на пералнята, използвайте отново гаечният ключ за затягането на контрагайките. Така ще предотвратите крачетата на пералнята да се раздвижат отново.

Няколко неравномерни натоварвания на пералнята или недостатъчно затягане на контрагайките, може да наруши баланса на машината и всъщност от това се получава неприятният шум, който понякога се чува при пране. Ако използвате пералнята от повече години е добре през няколко месеца, профилактично да наблюдавайте и затягайте контрагайките, за да не се налага да го правите, когато вече сте пуснали прането.