Как да изчислим спирачния път

Направете тест какво разстояние ви е нужно за да спрете
Направете тест какво разстояние ви е нужно за да спрете

Вероятно не се замисляте всеки път, когато се качите в колата, какво разстояние ще ви отнеме ако трябва да спрете в критична ситуация. Обстановката на пътя се изменя за секунди и без да подозирате може някой да навлезе в лентата ви, да изкочи човек или животно на пътя или колите пред вас да спрат рязко. Трябва да сте предварително подготвени и да знаете колко време ще ви отнеме за да спрете автомобила напълно. Добре е да знаете няколко дефиниции:

Спирачен път

"Спирачен път" е разстоянието което изминава автомобилът от момента в който е натисната спирачката до пълното му спиране. Средните резултати от тестовете показват, че ако се движите с 100 км/ч ще са нужни 35-40 метра за да спрете. 

Време за реакция

"Време за реакция" това  е времето нужно на човек да натисне педала на спирачките. От момента в който видите опасността до момента в който задействате спирачната система автомобилът изминава по 28 метра всяка секунда при скорост 100км/ч. Ако реагирате в рамките на 2 секунди, то вие ще сте изминали разстояние колкото половин футболно игрище още преди да сте започнали да намалявате.

Други фактори

Разстоянието за спиране варира в зависимост от много променливи. За да спрете сте зависими от времето за реакция, спирачния път, скоростта, теглото на автомобила, условията и състоянието на пътя, сцеплението на гумите с настилката. Вероятно вече се замисляте, че има много неща, които не зависят от вас. Можете да си спестите голяма част от неприятностите като спазвате ограничението на скоростта и поддържате по голяма дистанция с останалите участници в движението.

Тест на спирачките

Ако решите да тествате спирачките си отидете на изпитателно трасе или запустял път. Уверете се, че няма опасност да застрашите някой и направете бавна обиколка за да огледате подходяща ли е за целта. Поставете конуси или друг обозначителен белег на мястото където ще започвате спирачния път. Направете пробни спирания с 20-30-40 км/ч и изчислете с помощта на ролетка разстоянието спрямо скоростта. 

Тъй като все пак малко от вас ще проведат този тест, нашият съвет е да вземете предвид данните от тази статия и да шофирате спазвайки ограничението и дистанцията. Това е най-сигурният вариант за по-малко неприятности на пътя.

© 2014, informiran.bg